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Public confidence in both clinicians 
and the NHS is paramount and 
the relationship between all three 

is often delicately balanced. Patients 
deserve to believe that clinicians have 
soundly and thoroughly evaluated 
medical products using proven methods 
to ensure that they are safe and 
efficacious for use.

However, perhaps some evaluation 
processes may not be as robust as one 
would like to believe. I have recently 
had cause to investigate the criteria for 
inclusion of products in Part lX of the 
Drug Tariff by the Prescription Pricing 
Division (PPD) which has four product 
sections, including ‘Dressings, bandages 
and certain other appliances’. There 
appear to be three main criteria for the 
inclusion of products:
8The products are safe and good quality
8They are appropriate for GP and, if 

relevant, nurse prescribing
8They are cost-effective (DOH, 2006).

Manufacturers of new products for 
which there are no listed comparators 
are asked to provide ‘satisfactory 
evidence of improved outcomes/
savings/patient benefits commensurate 
with the requested price’ but the 
degree of clinical evidence required is 
unspecified and appears to be flexible, 
depending upon the concerns of the 
NHS Business Services Authority. 

Section 25 of the application states, 
‘such evidence may need to include 
clinical data to demonstrate that the 
product delivers any clinical benefits’. 

It is sincerely hoped that this does not 
imply that clinical evidence is not the 
primary consideration for accepting 
or rejecting a product for inclusion on 
the Drug Tariff. Surely clinical evidence 
must be sufficiently robust to provide 
the initial evidence, closely followed 
by the cost-effectiveness of a product. 

All clinicians are keenly aware that 
any wound care product must satisfy 
criteria for inclusion within a trust’s 
formulary and it is to be hoped that 
the same standards apply to the 
Prescription Pricing Division. 

Clinicians are aware of the levels 
of evidence upon which they should 
base their practice and randomised 
controlled trials are considered the 
gold standard of evidence-based 
care. There is justifiable concern that 
products are included in the Drug 
Tariff part IX without the support of 
published RCT data. 

I am dismayed to find out that 
products may have found their way 

onto the Drug Tariff without having 
robust clinical evidence behind them. 
When patients learn about new 
products, they often want to try them. 
If a clinician is reluctant to use or 
prescribe a product that is listed on  
the Drug Tariff on the grounds that 
there is insubstantial proof of clinical 
efficacy then this will undermine the 
integrity of the Drug Tariff itself as well 
as bringing discord to the clinician/
patient relationship. 

Surely its time to demand a more 
robust process from the PPD to 
prevent the inclusion of products 
that do not have sufficient clinical 
evidence behind them, and which 
appear to the clinician to have been 
included on the Drug Tariff based on 
optimistic calculations of money saving 
extrapolated from studies that use small 
sample sizes of subjects.

I am sure that all clinicians would 
agree that transparency in our dealings 
with professional associations, industry 
and the Department of Health is 
essential. Surely it is not too much 
to expect that the PPD examines its 
current criteria for Drug Tariff inclusion 
more closely and considers greater 
consultation with clinicians.

The Department of Health declined to 
comment in response to this editorial.
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Robust evidence is vital to 
bolster trust of the Drug Tariff
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Clinicians are aware of 
the levels of evidence 
upon which they should 
base their practice and 
randomised controlled trials 
are considered the gold 
standard of evidence-based 
care. There is justifable 
concern that products are 
included in the Drug Tariff 
part IX without the support 
of published RCT data.
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